tisdag 7 oktober 2008

Uppgift 1

1. Amylas och pepsin är olika enzymer (proteiner) som bryter ner våran mat. Amylas bryter ner stärkelse och det finns i saliv. Pepsin bryter ner protein och det finns i magsaften i magen.

2. Tolvfingertarmen är första delen av tarmen och det är dit maten kommer efter att den vart i magsäcken. I Tolvfingertarmen kommer det ut bukspott med olika enzymer från bukspottkörteln som fortsätter bryta ner maten. Bukspottet höjer också ph-värdet så att det neutraliserar magsyran. Galla kommer ut från gallblåsan och finfördelar fettet.

3. Näringen tas upp i tunntarmen.

4. Stärkelse, cellulosa och druvsocker är olika sockerarter, kolhydrater. Dom är ringformade och består av kol, syre och väte. Druvsocker är enkla sockerarter som är lätta att bryta ner. Dom symboliserar man som en sexhörning. Stärkelse och cellulosa kallas polysackarider och det är massa sockerringar i ihopkopplade långa kedjor, men en människokropp kan inte bryta ner cellulosa. Stärkelse tar längre tid att bryta ner är druvsocker eftersom att dem är ihopkopplade med varandra och det är inte druvsockret.

5. Snabba kolhydrater är sackaros (strösocker) och mjölksocker. Dom bryts ner snabbt i kroppen och man får mycket energi på en gång men den räcker inte på länge. Det finns i vitt bröd, godis, läsk, mm.
Långsamma kolhydrater är motsatsen till snabba. Det är polysackarider (stärkelse). Det tar längre tid för kroppen att bryta ner det och då får man lagom energi under en längre tid. Det finns i mjöl, pasta, potatis (kokt), ris.

6. Protein är olika sammankopplade aminosyror som bygger upp muskler, används som enzym, som hormoner och transporterar syret i blodet.

7. Fett är uppbygt av glycerol och fettsyror.

2 kommentarer:

Ellinor sa...

Mycket bra skrivet Sofia. MVG!

Johan Lind sa...

Mycket bra svar på alla uppgifterna! Inte mycket att kommentera då det är svårt att skriva bättre svar... /Johan